Patroon maken proces voor kleding uitgelegd

Het patroon maken proces voor kleding uitgelegd

Het patroon maken proces voor kleding begint meestal met een ontwerp en eindigt met een papieren patroon dat gebruikt kan worden om de stof te knippen en de kleding te naaien. Hier zijn de basisstappen van het patroon maken proces:

Ontwerpconcept: Het ontwerpconcept wordt gecreëerd door de ontwerper en het kan een schets, een foto of een sample zijn.

Ontwerpschetsen: De ontwerper maakt schetsen van het kledingstuk vanuit verschillende hoeken om de details van het kledingstuk te visualiseren.

Patroontechnologie: Een patroontechnoloog maakt vervolgens een patroon op basis van de ontwerpschetsen. Dit kan handmatig of met behulp van een computerprogramma worden gedaan. Het patroon bestaat uit stukken die de vorm van elk deel van het kledingstuk vertegenwoordigen, zoals de mouwen, het voor- en achterpand, de kraag enzovoort.

Patroon graderen: Nadat het basispatroon is gemaakt, wordt het patroon verkleind of vergroot om verschillende maten van het kledingstuk te creëren. Dit proces wordt patroon graderen genoemd en wordt gedaan met behulp van een computerprogramma.

Toile maken: Voordat het patroon wordt gebruikt om de uiteindelijke kleding te maken, wordt een testversie van het kledingstuk gemaakt van goedkope stof. Dit wordt een toile genoemd en wordt gebruikt om de pasvorm te controleren en eventuele wijzigingen aan te brengen.

Aanpassingen maken: Op basis van de pasvorm van de toile worden aanpassingen aan het patroon gemaakt. Dit proces wordt herhaald totdat het patroon perfect is en de gewenste pasvorm heeft.

Papieren patroon: Het uiteindelijke patroon wordt dan getekend op papier of overgezet naar een digitaal bestand. Dit papieren patroon wordt gebruikt om de stof te knippen en het kledingstuk te naaien.