Het textielbedrukking proces uitgelegd

Hoe werkt het textielbedrukking proces?

Ben je benieuwd welke soorten textielbedrukking je kunt gebruiken voor het bedrukken van designs op verschillende stoffen?

Op deze pagina beschrijven we de vijf belangrijkste bedrukkingstypen en de belangrijkste voordelen per type bedrukking. Het bedrukken van textiel is een ambacht dat al lang wordt beoefend. In de afgelopen jaren heeft er veel ontwikkeling plaatsgevonden op het gebied van textieldruk. Van handblokdruk tot digitale druk. Het proces van het bedrukken van textiel is sneller en innovatiever geworden, met als resultaat textiel van hogere kwaliteit. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden eindeloos.

Textiel bedrukken met de hand

De oudste en eenvoudigste textieldruktechniek is de handblokdruk. Deze techniek wordt al tientallen jaren door mensen gebruikt om patronen op textiel af te drukken. Voor handblokdrukken wordt een houten blok van minstens 3 centimeter dik met een patroon gegraveerd en in inkt gedoopt. Vervolgens wordt het houten blok stevig op het textiel gedrukt waarna de inkt een bepaald patroon op het textiel achterlaat. Als een print uit meerdere kleuren bestaat, moet het blok meerdere keren op het textiel worden gedrukt. Een handblokdrukker zorgt ervoor dat elke print precies op de eerste past.

Koperen rol stof bedrukken

Na de handblokdruk was de volgende ontwikkeling in de textieldruk de uitvinding van de koperroldruk. Koperroldruk is een techniek die redelijk vergelijkbaar is met handblokdruk, maar die een hogere druksnelheid mogelijk maakt. Bij koperdruk op rollen wordt een rol gebruikt om ontwerpen op stof te drukken. De koperen rol wordt gegraveerd met het gewenste patroon en bedekt met inkt. Vervolgens wordt de koperen rol over een stuk textiel gerold, waarbij een patroon wordt achtergelaten. Met koperen rollen konden grotere stukken textiel worden bedrukt tegen een hogere druksnelheid dan met handbloktextieldruk.

Zeefdruk

Zeefdruk is een druktechniek die gebruikers in staat stelt patronen op textiel te drukken met behulp van gaas. Een patroon kan worden gecreëerd door de gaten in het gaas te sluiten op de plaatsen waar geen inkt door mag sijpelen. Hierdoor ontstaat een sjabloon dat kan worden gebruikt voor het bedrukken van textiel. Door het textiel te bedekken met het gaassjabloon en er inkt overheen te gieten, ontstaat een patroon op het textiel.

Roterende zeefdruk

In 1963 resulteerde een doorbraak in textieldruk in de uitvinding van rotatiezeefdruk door Stork (tegenwoordig SPGPrints). Uniek aan rotatiezeefdruk is dat een ronde, naadloze zeef wordt gebruikt in plaats van een platte. Het gebruik van ronde zeven stelt gebruikers in staat grotere stukken textiel te bedrukken tegen een hogere druksnelheid.De zeef wordt eerst bedekt met een lak, waarna de te openen zeefgaten worden geopend. Vroeger gebeurde dit door een film over de lichtgevoelige lak aan te brengen, maar tegenwoordig worden de meeste zeven met een laser gegraveerd. De drukpasta wordt in de zeef aangebracht en met een rakel door de gaten geduwd.

Digitale textieldruk

Een aanzienlijke geld- en tijdrovende factor van rotatiezeefdruk is dat voor elk ontwerp nieuwe zeven moeten worden gegraveerd, één zeef voor elke kleur. Een zeer tijdrovende en kostbare praktijk. Er was vraag naar een efficiëntere druktechniek waarmee sneller en kostenefficiënter kon worden gedrukt.Digitale textielbedrukking vulde deze leemte op door fabrikanten in staat te stellen een digitaal ontwerp rechtstreeks op textiel te drukken. Voor digitale textielbedrukking is geen zeef nodig. Dit bespaart niet alleen kosten, maar stelt fabrikanten ook in staat unieke ontwerpen te drukken in plaats van ontwerpen die zich bij elke omwenteling van het scherm (meestal 64 centimeter) herhalen.Bij digitale textielbedrukking bewegen de printkoppen, in plaats van schermen, van links naar rechts over de stof (scanning printers) of worden ze over de hele breedte van de stof geplaatst (single-pass printers), wat een snelle, ononderbroken bedrukking mogelijk maakt. Een ontwerp kan naar de computer worden geüpload, verwerkt (rippen genoemd, wat doorgaans enkele seconden tot minuten duurt) en vervolgens onmiddellijk op textiel worden gedrukt. Hierdoor kunnen fabrikanten snel inspelen op trends omdat ontwerpen gemakkelijk en zonder al te veel kosten kunnen worden gewijzigd.Digitale textielbedrukking is de nieuwste innovatie op het gebied van textielbedrukking en doet langzaam zijn intrede in de textielindustrie. Op dit moment is ongeveer 5% van de textielindustrie overgestapt op digitale textielbedrukking. De belangrijkste redenen voor fabrikanten om te kiezen voor digitale textielbedrukking zijn de korte levertijden, de ontwerpflexibiliteit, de hoge beeldkwaliteit en onbeperkte kleuren, de snelheid, de flexibiliteit om ideeën sneller op de markt te brengen, en de mogelijkheid om precisiegeometrieën te bedrukken.