Veelgestelde vragen klanten - The Blue Barn
Transport
Betalen naar het buitenland
Veelgestelde vragen

Hoe ziet het transport proces eruit?

De verkoper (Ol’Rag Blues B.V.) moet de goederen leveren door deze aan boord van het door de koper genoemde schip/truck in de afgesproken verschepingshaven te laden.

Transportkosten: de kosten van het vervoer zijn voor rekening van de koper. De kosten van het voortransport en het laden in Turkije zijn voor de verkoper.

Douaneformaliteiten: De verkoper verzorgt alle douaneformaliteiten die voortvloeien uit de uitvoer. De douaneformaliteiten, kosten, rechten en heffingen zijn voor rekening van de koper bij invoer in het land van bestemming.

Transportverzekering: geen van beide partijen is verplicht een verzekering voor de goederen af te sluiten.

Toevoeging plaats van levering: aan de leveringsconditie moet altijd worden toegevoegd wáár de overdracht van de goederen plaatsvindt. Bij FOB is dit aangegeven met bijvoorbeeld: FOB Istanbul

Ik teken de order voor FOB, maar wat houdt dat in?

FOB staat voor “Free On Board” en is een internationale handelsterm die wordt gebruikt in overeenkomsten voor de levering van goederen. Deze term specificeert de verantwoordelijkheden van de verkoper en de koper met betrekking tot de kosten en het risico van transport.

Realiseer je dat de order wordt getekend voor FOB: Bij de ICC Incoterms®-regel Free On Board (FOB) levert de verkoper (Ol’Rag Blues B.V.) de goederen door deze aan boord van het door de koper (klant) aangewezen schip/truck te laden. Kosten en risico gaan over van verkoper op koper wanneer de goederen daadwerkelijk aan boord van het schip/truck zijn geplaatst. In het kort houdt dit in dat verkoper verantwoordelijk is voor jouw goederen tot het moment van laden. Het transport/vervoer en verdere afhandeling van douane (lees kosten, heffingen, papierwerk) is op rekening van de koper. Uiteraard kunnen wij desgewenst assisteren in dit traject.

Wat is een freight forwarder en welke heb ik nodig als ik in Turkije laat produceren?

Een freight forwarder, ook wel bekend als expediteur of vrachtvervoerder, is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het organiseren en regelen van internationaal vrachtvervoer voor andere bedrijven of particulieren. Het belangrijkste doel van een freight forwarder is om de logistieke en administratieve aspecten van het transportproces te coördineren en te vergemakkelijken.

Aan het einde van het productie proces zal je zelf, op eigen kosten, een vervoerder moeten boeken. Doe dit uiterlijk 2 weken van te voren om de ETD (datum van afgifte goederen) te halen. Vanuit Turkije, met truck, raden wij Borusan aan. Bij container vracht raden wij Rapid Logistics aan. Uiteraard kunnen wij, tegen betaling, de logistiek voor uw regelen. Let op; een EORI nummer is verplicht.

Hoe vraag ik vergunning artikel 23 aan?

Een Vergunning Artikel 23, ook wel bekend als “artikel 23-vergunning,” heeft betrekking op de zogenaamde ‘verleggingsregeling’ voor de omzetbelasting (btw) in Nederland. Deze regeling maakt het mogelijk dat de heffing van btw wordt verlegd naar de afnemer in plaats van de leverancier. Dit is vooral relevant bij handelstransacties binnen de Europese Unie. In het kader van de Vergunning Artikel 23 hoeft de leverancier de btw niet op de gebruikelijke manier aan de Belastingdienst af te dragen. In plaats daarvan wordt de verantwoordelijkheid voor het betalen van de btw verschoven naar de afnemer. De afnemer vermeldt deze btw vervolgens in zijn eigen btw-aangifte. Als je een Vergunning Artikel 23 wilt aanvragen in Nederland, volg dan deze stappen:

Controleer of je in aanmerking komt: Niet alle bedrijven komen in aanmerking voor de Vergunning Artikel 23. Meestal is deze vergunning bedoeld voor bedrijven die veel zaken doen met andere EU-lidstaten.

Zorg ervoor dat je bent geregistreerd bij de Belastingdienst: Je moet al zijn geregistreerd voor btw in Nederland voordat je een Vergunning Artikel 23 kunt aanvragen.

Verzamel de benodigde informatie: Voordat je de aanvraag indient, zorg ervoor dat je alle benodigde informatie bij de hand hebt, zoals je btw-nummer, Kamer van Koophandel (KvK)-registratie, en andere bedrijfsgegevens.

Dien de aanvraag in: De aanvraag voor een Vergunning Artikel 23 kun je hier doen.

Wacht op goedkeuring: Na het indienen van de aanvraag moet je wachten op goedkeuring. De Belastingdienst zal beoordelen of je in aanmerking komt voor de vergunning.

Ontvang je Vergunning Artikel 23: Als je aanvraag is goedgekeurd, ontvang je een Vergunning Artikel 23. Zorg ervoor dat je begrijpt hoe je deze vergunning moet gebruiken volgens de richtlijnen van de Belastingdienst.Zoals altijd is het raadzaam om specifieke informatie in te winnen bij de Belastingdienst of een belastingadviseur om ervoor te zorgen dat je de juiste stappen neemt op basis van je specifieke situatie en bedrijfsactiviteiten.

Hoe vraag ik een Eori nummer aan?

Een EORI-nummer (Economic Operators Registration and Identification) is een uniek identificatienummer dat wordt gebruikt in de handel met landen buiten de Europese Unie (EU). Het nummer wordt gebruikt bij douaneaangiften en andere handelsgerelateerde documenten. Als je een EORI-nummer wilt aanvragen, volg dan deze stappen:

Controleer of je al een EORI-nummer hebt: Het is mogelijk dat je al een EORI-nummer hebt als je eerder internationale handel hebt gedreven of als je bedrijf al geregistreerd is bij de douane.

Neem contact op met de bevoegde autoriteiten: De procedure kan variëren afhankelijk van het land waarin je gevestigd bent. In Nederland kun je bijvoorbeeld contact opnemen met de Nederlandse Douane. In België zou je contact opnemen met de Federale Overheidsdienst Financiën.

Verzamel de benodigde documentatie: Zorg ervoor dat je alle vereiste documenten hebt, zoals identiteitsbewijzen, KvK-uittreksel (Kamer van Koophandel), en andere relevante bedrijfsinformatie.

Vul het aanvraagformulier in: Vul het specifieke aanvraagformulier in dat door de bevoegde autoriteiten wordt verstrekt. Dit formulier kan online beschikbaar zijn. Dit formulier kun je hier vinden: aanvraag formulier Eori nummer

Dien je aanvraag in: Stuur het ingevulde formulier samen met alle vereiste documenten naar de bevoegde autoriteiten. Dit kan mogelijk online of via de post gebeuren.

Wacht op goedkeuring: Na het indienen van je aanvraag moet je wachten op goedkeuring. De verwerkingstijd kan variëren, dus wees geduldig.

Ontvang je EORI-nummer: Zodra je aanvraag is goedgekeurd, ontvang je een EORI-nummer. Zorg ervoor dat je dit nummer goed bewaart, omdat je het bij internationale handelstransacties nodig zult hebben.Het is belangrijk om op te merken dat de specifieke procedure en vereisten kunnen verschillen per land. Raadpleeg de douaneautoriteiten in jouw land voor de meest nauwkeurige en actuele informatie met betrekking tot het verkrijgen van een EORI-nummer.

 

 

Hoe ziet het betaalschema eruit als ik besluit om te laten produceren?

In de meeste gevallen is het zo dat de volgende betaalafspraken gemaakt worden met  de leverancier(s): 50% aanbetaling over de totale inkoopwaarde, 50% documents against payment (alle importdocumenten worden vrijgegeven wanneer het volledige bedrag is betaald, bij vrijgave kunnen de goederen bij je geleverd worden). Je krijgt, via ons, hier de facturen van. Deze facturen zijn rechtstreeks afkomstig van de leverancier(s). Zo houden we alles transparant en weet je exact wat je betaalt. De betaling wordt ook rechtstreeks aan de leverancier(s) gedaan. Klant boekt de bedragen zelf over ( zie: betalen naar het buitenland, hoe boek ik geld over naar een buitenlandse rekening? )

Let op: Sommige leveranciers hanteren andere betaalvoorwaarden, bijvoorbeeld 40% aanbetaling.

Let op: Wanneer de aanbetaling niet op de rekening van de leverancier staat zijn zij niet bereid om de productie op te starten.

Hoe boek ik geld over naar een buitenlandse rekening?

De betaling wordt door jou, de klant, zelf overgemaakt. Wij gaan hier niet tussen zitten: puur om de financiën inzichtelijk en transparant te houden.

Lees onze Algemene Voorwaarden door.Je bent zelf verantwoordelijk voor de overboeking van de facturen. Controleer daarom alle facturen zelf vóórdat je overgaat op betaling. Ol’ Rag Blues B.V. kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele verkeerde of foutieve overboekingen.

ABN AMRO – overboeking buitenland

In dit filmpje wordt toegelicht hoe je een overboeking doet naar het buitenland als je gebruik maakt van ABN AMRO.

Je kunt hier een voorbeeld vinden van het samenvattingsscherm bij een betaling naar China vanaf een ABN rekening.

ING – overboeking buitenland

Op deze pagina wordt toegelicht hoe je een overboeking doet naar Turkije als je gebruik maakt van ING.

Op deze pagina wordt toegelicht hoe je een overboeking doet naar China als je gebruik maakt van ING. Kies als purpose code: /BUSINESS/GOODS TRADE.

Op deze pagina wordt toegelicht hoe je een overboeking doet naar een Euro zone land als je gebruik maakt van ING.

Belangrijke toevoegingen: 

Bij een overboeking in vreemde valuta moet je kiezen:

  • Je deelt de kosten met de ontvanger: Shared Cost (SHA).
  • Je neemt alle kosten voor eigen rekening: Our Cost (OUR).
  • De kosten zijn voor rekening van de ontvanger: Beneficiciary Cost (BEN). Deze optie kost je niks, maar komt bijna nooit voor.

Je kiest altijd de optie: Je neemt alle kosten voor eigen rekening: Our Cost (OUR)

Kosten overboeking: 

Banken berekenen de kosten op verschillende manieren. Soms hangen de kosten af van het land waarnaar je overboekt.Dit zijn de kosten per bank als je via internetbankieren overboekt:ABN AMRO: €9 + een tarief per land (als je voor OUR kiest).ASN Bank, RegioBank en SNS: 0,1% van het bedrag (minimum €5 en maximum €50). Als je voor OUR kiest: 0,25% van het bedrag (minimum €15 en maximum €165).

Bunq: werkt samen met Wise voor het overboeken van verschillende vreemde valuta. Je betaalt geen koersopslag, maar wel de vaste prijs van Wise. Die verschilt per valuta.

ING: €6 + een tarief per land als je voor OUR kiest (zie de tarieventabel van ING).

Knab: €15 (overboeking naar land binnen SEPA) + 0,1% koersopslag (naar land buiten SEPA).

Rabobank: €12 + 0,1% van bedrag (als je voor OUR kiest, min. €8 en max. €35).Triodos Bank: 0,1% van het bedrag (minimum €7,50 en maximum €75) + €17,50 (als je voor OUR kiest).

Let op: Bij de meeste banken kun je dit soort overboekingen alleen online doen. Dit geldt ook voor alternatieven zoals Wise en PayPal.

Verkeerd rekeningnummer?

Heb je per ongeluk een overboeking naar een verkeerd rekeningnummer gedaan? Vraag dan aan jouw bank of ze het geld kunnen terughalen.

Voorbeeld

Op dit document kun je een voorbeeld zien welke gegevens van de factuur van een Turkse fabrikant corresponderen met wat je invult bij de overboeking.